Over GeelZwart

Onze missie

In de eerste plaats wil GeelZwart de supporters van K. Lierse S.K. te verenigen. Voorwaar bijzonder ambitieus, want wanneer hebben de Liersefans ooit met één stem gesproken? Het gaat er echter niet zozeer om dat alle Liersefans hetzelfde denken of het over alle zaken met elkaar eens zijn. De kern is dat zij zich allemaal betrokken moeten voelen bij hetzelfde verhaal, bij Lierse. Het gevoel hebben dat deze club ‘van hen’ is en dat elkeen zijn steentje kan bijdragen. En er dus ook allemaal een mening over mogen hebben. Dát is wat voor GeelZwart het ‘verenigen’ van de supporters is.

GeelZwart wil de betrokkenheid en inspraak van supporters binnen Lierse structureel verankeren. Voorbeelden groot en klein, vooral in het buitenland, tonen aan dat dit geen fictie hoeft te zijn. Deze manier van participeren houdt natuurlijk niet in dat de fans het dagelijkse reilen en zeilen van de club in handen nemen. Wat GeelZwart met haar leden wél kan en wil doen, is fungeren als waakhond. Mee beslissen over de aanstelling van de juiste profielen voor de dagelijkse clubleiding, financiële transparantie en budgettaire discipline zijn zaken waarmee elke Liersesupporter de vinger aan de pols kan houden. Uiteraard steeds gekoppeld aan een realistische ambitie op en naast het veld.

Ten derde wil GeelZwart Lierse als traditieclub bewaken. Een lokaal verankerde club waar ‘passie & traditie’ meer zijn dan een leuke slogan. Een club die uitstraalt wat Lier en haar omgeving is: gepassioneerd, maar wel me de voeten op de grond. Let op: dat is niet hetzelfde als je vastklampen aan een droombeeld dat nooit meer terugkomt. Traditie is geen synoniem voor stilstand en conservatisme. De samenleving en het voetbal zijn geëvolueerd. Als supporters willen we mee evolueren, maar met het nodige respect voor onze eigen geschiedenis.

De band tussen club, supporters(clubs), sympathisanten en de omgeving moet versterkt worden. Dat is het vierde onderdeel van onze missie. Het imago van Lierse in de eigen regio is de voorbije jaren een heuse rollercoaster geweest. De club heeft zelf de sleutels in handen om hier iets aan te doen. GeelZwart wil daarbij een katalysator zijn en voluit gaan voor een model waarin alle stakeholders gerespecteerd worden.

Tot slot streeft GeelZwart naar een Lierse dat enerzijds op een zo hoog mogelijk niveau (prof)voetbal speelt (voetbal als dieptesport), maar anderzijds ook zoveel mogelijk jonge spelers uit de wijde omgeving de kans geeft om aan sport te doen (voetbal als breedtesport). Een traditie- en familieclub heeft ook een sociale taak. Uiteraard is het oké als je de beste spelers in een eliteteam met professionele begeleiding steekt, maar dit mag nooit ten koste gaan van de globale jeugdopleiding en -werking.

“voetbal als dieptesport én breedtesport”

De visie van GeelZwart

Lierse moet volgens GeelZwart steunen op 5 pijlers. Het dagelijks beleid van de club toetsen aan deze waarden kan Lierse op termijn terug doen uitgroeien tot een sterke en duurzame speler in het Belgische voetbal en een waardevolle ambassadeur van stad en regio.

 • Connector.Connector.

  Stabiel sportief beleid met een langetermijnvisie

 • Connector.Connector.

  Financiële gezondheid: K. Lierse S.K. als zelfbedruipende profclub

 • Connector.Connector.

  Familieclub met ruimte voor fanbeleving en respect voor de clubtraditie

 • Connector.Connector.

  Sterke lokale verankering met communitywerking en engagement tot voetbal in Lier

 • Connector.Connector.

  Brede jeugdwerking met doorstromingsmogelijkheden naar het A-elftal

Raad van Bestuur

Serge Verheeken

Voorzitter

All-time favoriete Liersespeler:
Erwin Vandenbergh

In zijn professionele leven is Serge zelfstandig commercieel manager. Hoewel hij zich nog maar net een abonnement op Plus-magazine aanschafte, is Serge de ouderdomsdeken van GeelZwart. Al van 1976 probeert hij geen enkele wedstrijd van K. Lierse S.K. te missen. Tenminste, als wereldploeg ‘Jut’ niet speelt.

Sven Van Nuffelen

Penningmeester

All-time favoriete Liersespeler:
Gela Shekiladze

Sven is de expert van GeelZwart als het op cijfers aan komt. Op een doordeweekse dag is hij dan ook accountant. ’s Nachts daarentegen ruilt hij zijn jaarrekeningen en balansen liefst in voor de betere technoplaat. Voor Sven is er trouwens niets beter dan een goeie ouderwetse away day, liefst naar een mooi stadion.

Maarten De Jonghe

Secretaris & website

All-time favoriete Liersespeler:
Jurgen Cavens

De ruggegraat van een vereniging is de secretaris. Maarten was niet enkel initiatiefnemer van het GeelZwart-forum, hij stak het met zijn beroepsmatige IT-kennis ook nog eens in een strak kleedje. De freedom of speech van de Liersesupporter is volgens Maarten enorm belangrijk voor een warme familieclub als K. Lierse S.K.

Maxime Penen

Communicatie & woordvoerder

All-time favoriete Liersespeler:
David Brocken

De roots van Maxime liggen in de Kempen, maar nu pendelt hij voornamelijk tussen Antwerpen en Lier. U zag hem misschien al op uw tv-scherm verschijnen als woordvoerder van GeelZwart. Zijn juridische kennis en achtergrond zijn een verrijking voor GeelZwart. Vragen? Maxime legt u alles glashelder uit in zijn eigen, charmante stijl.

Matthias Hendrix

Commercieel

All-time favoriete Liersespeler:
Jurgen Cavens

Matthias is een geboren en getogen Lierenaar. In het dagelijkse leven is hij Business Manager bij Trilations en focust hij zich op de commerciële kant van marktonderzoek en management consultancy voor de farmaceutische industrie. Toen hij 7 jaar oud was, werd Lierse voor het laatst kampioen. Het spreekt voor zich dat je dan voor de rest van je leven verkocht bent aan de club uit je eigen stad.

Peter Van Rompay

Organisatie & logistiek

All-time favoriete Liersespeler:
Roger Dierckx

Peter reist als internationaal Sales Manager het hele jaar de wereld rond. In het weekend keert hij terug naar zijn geliefde Pallieterstad met de aantrekkingskracht van de Sint-Gummarustoren en de brandende lichtmasten van het Lisp. Sinds 1976 is er volgens hem geen betere plaats dan den Berg op een zaterdagavond. Die traditie geeft hij nu ook mee aan zijn eigen kinderen.

Tim Op de Beeck

Forum & grafisch ontwerp

All-time favoriete Liersespeler:
Eric Van Meir

Als inwoner van Mechelen heeft Tim duidelijk een betere smaak op voetbalgebied dan het merendeel van de inwoners van zijn thuisgemeente. Tim heeft als IT-consultant heel wat technische kennis in huis, maar is tegelijkertijd ook het creatieve brein van GeelZwart. Zijn hersenspinsels belanden namelijk vaak in de humoristische rubriek van een van Vlaanderens populairste tijdschriften.

Joris Adriaensen

Research

All-time favoriete Liersespeler:
Oleg Veretennikov

Joris is van vele markten thuis. Hij werkt als mobiliteitsexpert, maar is ook thuis in architectuur en sporteconomie. Begin jaren ’90 verloor hij zijn hart aan de Sportkring. Maar ook voor traditieclubs Athletic Club de Bilbao, Sankt Pauli of Borussia Dortmund heeft hij een zwak. Niet toevallig clubs waar fans mee de koers bepalen. Daarnaast speurt hij naar trends die het voetbal opnieuw mooier maken.

Ontstaan van GeelZwart

GeelZwart is jaren organisch gegroeid. Na de sluiting van het officiële Lierseforum zochten heel wat Liersesupporters naar een online kanaal om verder te kunnen blijven discussiëren over het reilen en zeilen van de club. In 2011 werd GeelZwart dan ook als internetforum geopend.

De betrokkenheid van GeelZwart begon na de rel op sociale media tussen de voorzitter en enkele fans in 2012. Enkele forumgebruikers van GeelZwart verenigden zich in een open brief. In één beweging was een groep gevormd van supporters die zich wilden engageren voor een beter Lierse.

“De fans inspraak geven in het beleid van de club blijft een prioriteit.”

Op de supportersvergadering op oefencentrum ’t Sas in 2013 tussen supportersclubs, YBA en de clubleiding, werden ook mensen van GeelZwart uitgenodigd. Het Supportersverbond, YBA, GeelZwart en de club zochten toenadering. Dit mondde uit in de opmaak van het Supporterscharter.

Het charter werd op 23 oktober 2013 officieel voorgesteld en ondertekend door alle partijen. Ter uitvoering van het charter werden enkele zaken gerealiseerd om tradities van de club in ere te herstellen en om de band tussen club en achterban te versterken. Zo kwamen er muurschilderingen die gemaakt werden door YBA, keerde het clublied terug op matchdagen, kregen we traditionele geel-zwart gestreepte shirts, kregen de supportersclubs vlaggen voor het stadion en maakte de harmonie opnieuw z’n opwachting.

Echter zagen de supporterspartijen dat bepaalde zaken waarvoor de club actie diende te ondernemen steeds op de lange baan werden geschoven. De club kon na maanden aandringen nog steeds geen duidelijk organigram voorleggen, de sanitaire voorzieningen waren nog steeds in erbarmelijke staat (cfr. de schimmels die welig tieren in de toiletten achter “den Berg”), de netten voor de O-vakken bleven hangen hoewel ze de zichtbaarheid belemmeren, enzovoort.

Wanneer de voorzitter besliste om in volle degradatiestrijd voornamelijk JMG-academiespelers in de A-kern voorrang te verlenen en er geen enkele speler uit de eigen jeugdwerking nog de mogelijkheid kreeg door te stromen, zagen GeelZwart en YBA zich genoodzaakt om de gesprekken on hold te zetten. Deze beleidsbeslissingen stonden immers haaks op het door de club ondertekende Supporterscharter.

Maar GeelZwart bleef niet bij de pakken zitten. Fans inspraak geven in het beleid van de club blijft het doel. Daarom werd besloten om GeelZwart een officiëler karakter te geven met de oprichting van een vzw en aansluiting bij Supporters Direct en door verder te bouwen aan een sterk netwerk dat streeft naar meer inspraak voor supporters in het voetbal.

Wil je als Liersesupporter ook jouw stem laten horen?

Sluit je aan bij GeelZwart!

Veelgestelde vragen

De meest concrete manier om inspraak te verkrijgen in de club is door het verwerven van aandelen. Dit blijft het doel van GeelZwart op (middel-)lange termijn. Zo worden Liersesupporters niet enkel de morele, maar ook de juridische eigenaars van hun club.

Om aandelen in handen te krijgen wil GeelZwart beroep doen op de grote schare fans die hun club in rustiger vaarwater willen brengen. Hoe meer Liersesupporters zich aansluiten bij GeelZwart, hoe sterker we staan!

De bedragen die de laatste jaren op het Lisp door ramen en deuren naar buiten gegooid zijn, zullen we inderdaad en wellicht nooit bij elkaar krijgen. Echter, voor een overname van (een deel van) de aandelen is dat bedrag ook niet per definitie noodzakelijk. Het is veel belangrijker om zo veel mogelijk Liersesupporters achter het project van fanparticipatie te krijgen. De supporters vormen immers het belangrijkste kapitaal voor een voetbalclub. Football without fans is nothing!
Het Supportersverbond is nog steeds het overkoepelende orgaan van de vele supportersclubs die Lierse rijk is. GeelZwart daarentegen is volledig onafhankelijk en wil zoveel mogelijk supporters – als individu, aangesloten of niet aangesloten bij een supportersclub – verenigen met als doel te participeren binnen K. Lierse S.K. Daar waar het Supportersverbond eerder een praktische en uitvoerende functie heeft, zoals bv. de ticketregeling voor uitwedstrijden.

Als supporter van Lierse kan je dus perfect aangesloten zijn bij een officiële supportersclub én bij GeelZwart!

Met het lidgeld betaalt GeelZwart haar werkingskosten en financiert het de eigen evenementen. Het lidgeld werd vastgelegd op een jaarlijks bedrag van € 10. Dit kan ook afbetaald worden op twee maanden (2 x € 5). GeelZwart wil voor zoveel mogelijk supporters toegankelijk zijn en houdt daarom bewust het lidmaatschap betaalbaar. Leg dus snel je lidmaatschap bij GeelZwart vast!

De resterende verworven financiële middelen wil GeelZwart reserveren om elke mogelijkheid tot participatie in K. Lierse S.K. proberen te benutten.

Heb je andere vragen m.b.t. de financiën van GeelZwart? Stel ze gerust! Wij verbinden ons ertoe zo transparant mogelijk te zijn naar onze leden.

Dat is uiteraard mogelijk. GeelZwart wil in de toekomst fondsen werven om te kunnen participeren in K. Lierse S.K. Elke euro helpt dus. We wijken echter niet af van ons basisprincipe: 1 lid = 1 stem. Voor sponsors werken wij graag een sponsorpakket op maat uit. Let’s get in touch!
Momenteel bestaat de Raad van Bestuur uit de stichtende leden. Een Raad van Bestuur wordt voor maximum 2 jaar benoemd. Na deze 2 jaar, of wanneer 75% van de leden een Algemene Vergadering bijeen roepen, kan elk lid zich verkiesbaar stellen om toe te treden tot de Raad van Bestuur. De leden van de Raad van Bestuur oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Contacteer ons

Heb je vragen over GeelZwart?

Aarzel niet om ons te contacteren via onderstaand formulier of via info@geelzwart.be.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw bericht

Wil je mee discussiëren over alles wat reilt en zeilt bij K. Lierse S.K.? Dat kan op ons forum.

Ga naar forum

Ons netwerk

GeelZwart is niet het enige supportersinitiatief dat streeft naar participatie binnen club. Een netwerk uitbouwen, contacten leggen en leren uit best practices in binnen- en buitenland is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van alles wat beweegt binnen het voetbal. Één ding is zeker: the movement is growing!

Supporters Direct is een non-profitorganisatie die gesteund wordt door de Engelse Football Association (FA), de UEFA en de EU. Ze zijn actief in meer dan 20 landen en werken samen met supporters, clubs, bonden en politieke instanties. Hun doel: het ondersteunen van supportersinitiatieven die streven naar participatie. Zo willen ze het voetbal transparanter en financieel duurzamer maken. GeelZwart voldoet aan alle voorwaarden die Supporters Direct vooropstelt en werkt nauw samen met SD Europe, de Europese tak van Supporters Direct.

Rivalen op het veld, gelijkgezinden ernaast. Ook R. Antwerp F.C. kampt al jaren met problemen en een gebrek aan transparantie in de bestuurskamer. Op het vlak van communitywerking was er ook heel wat puin te ruimen op en rond de Bosuil. In 2014 startten enkele enthousiaste Antwerpfans met de Antwerp Community Trust. Met meer dan 2000 ‘owners’ is Act As One een mooi voorbeeld uit eigen land van de nood aan sterkere vertegenwoordiging van supporters.

De Swansea City Supporters Trust was al te gast bij GeelZwart om hun verhaal te vertellen. Zij deden in 2001 wat iedereen onmogelijk achtte: hun club, op dat moment financieel en sportief aan de grond, overnemen om ze vervolgens op 10 jaar tijd naar het hoogste niveau in het Engelse voetbal te brengen. From a Pound to the Premier. Swansea City is momenteel financieel kerngezond en een stabiele club in de Premier League. Of: wat supportersparticipatie kan verwezenlijken.

Geel & zwart ligt nauw aan ’t hart!

Bij GeelZwart staan de mensen centraal. Daarom zetten we op regelmatige basis onze leden in de kijker en brengen we hun verhaal in de reeks “Geel & zwart ligt nauw aan ’t hart”!

Geel & zwart ligt nauw aan ’t hart!