Toon respect voor de supporters: zeg hen de waarheid

Beste vrienden,

Gisteren reikten wij de hand aan traditieclub Lyra, om zo de Liersegeschiedenis en -toekomst te redden. De spontane supportersactie in het stadion was hartverwarmend. Clubeigenaars en -bestuursleden zijn passanten, de supporters de enige constante! De keuze voor Lyra was weloverwogen én noodgedwongen: we hebben ons goed geïnformeerd en kwamen tot de conclusie dat het de beste piste was. Morgen, op onze supportersavond, lichten we dat verder toe.

In tijden van commotie is het belangrijk om eerlijk en transparant te communiceren. Lierse voor Altijd heeft gisteren en de voorbije weken altijd open kaart gespeeld. Jullie weten wat jullie aan ons hebben. De berichten van deze ochtend vanwege clubbestuurders (en ex-bestuurders) waren, op z’n zachtst gezegd, verrassend en verwarrend. Aan valse hoop heeft niemand nu een boodschap. Aan verkeerde informatie nog veel minder. We vragen met aandrang om het nodige respect te tonen voor alle Liersesupporters en hen de waarheid te vertellen.

Wij zetten van onze kant alvast de feiten op een rijtje. Waar staan we nu écht?

1. De licentieprocedure

Lierse – laat ons gemakshalve even van ‘het stamnummer 30 spreken’, anders wordt het verwarrend – had tot maandag 7 mei (5u ’s ochtends) de tijd om extra stukken toe te voegen aan het onvolledige licentiedossier. Dat is niet gebeurd. Om 17u30 was er een korte zitting waar de club om extra tijd vroeg. Het BAS is niet op die vraag ingegaan.

Vervolgens heeft het BAS de grond van de zaak behandeld met de betrokken partijen. Die behandeling duurde een twintigtal minuten, aangezien er, zoals gezegd, van een volledige dossier geen sprake bleek te zijn.

Het BAS neemt nu de tijd om zijn verdict uit te schrijven. Dat kennen we ten laatste op 10 mei. Vermoedelijk op 9 mei al, aangezien de 10de een vakantiedag is.

2. De kans om nog een licentie te krijgen is quasi nul

Wij zeggen duidelijk: de kans dat ‘stamnummer 30’ een licentie krijgt voor Afdeling 1B van het profvoetbal of voor de Eerste Amateurliga is onbestaande.

Waarop baseren we ons? Op de gepubliceerde beslissing van de licentiecommissie, terug te vinden op de website van de KBVB, én op het feit dat het bestuur van stamnummer 30 ondertussen toegegeven heeft dat ze de “gebreken” van het licentiedossier niet hebben kunnen rechtzetten voor het BAS (zie o.m. GVA van vandaag 8 mei).

Het gevolg: stamnummer 30 zakt sowieso naar tweede Amateurliga en krijgt een sanctie van minimaal 3 punten die van bij het begin in aftrek worden genomen.

Wat ons tegen de borst stoot is dat op zo’n donker moment in de clubgeschiedenis er bestuurders en ex-bestuurders zijn die beweren dat een doorstart in Eerste Amateurliga nog mogelijk zou zijn. Het is juridisch volstrekt onmogelijk dit met het stamnummer 30 te doen.

3. Kan stamnummer 30 dan in Tweede Amateurliga spelen volgend seizoen?

In theorie is dat inderdaad mogelijk. De kaarten liggen echter bijzonder slecht.

  1. Stamnummer 30 heeft hoge schulden die ze tot op heden niet konden aflossen (o.m. de lonen van april, RSZ-schulden, maar ook een berg schulden aan leveranciers). Zelfs voor het water en de elektriciteit staat en stond het water aan de lippen;
  2. Die schulden gaan de komende maanden alleen maar toenemen. Er liggen namelijk geen extra inkomsten in het verschiet en het seizoen is zo goed als voorbij. Maar de lonen van spelers en personeel moeten uiteraard wel doorbetaald worden;
  3. In Tweede Amateurliga is er geen TV-geld. Alleen dat feit betekent een extra klap van 500.000 euro in het budget.

We vragen dan ook duidelijkheid en openheid. Noem het een vorm van respect. Hoe zullen, in deze context, het volgende seizoen deze financiële problemen opgelost worden? Zéker als je daarbij in het achterhoofd houdt, dat het nú al maanden niet lukt.

Daarnaast is er het sportieve luik. De goede spelers – ook in Tweede Amateurliga – liggen al vast voor volgend seizoen. Onze eigen profspelers zijn straks allemaal vrij en waarschijnlijk weg. Welke speler zal, gelet op bovenstaande financiële problemen, nog tekenen bij het stamnummer 30? Er moet nog begonnen worden aan het huiswerk, terwijl de meeste andere clubs dat al lang af hebben.

4. Kunnen we geen trucje doen en het stamnummer 30 snel overdragen aan een andere club?

Laat het ons zo stellen: vals spelen kan je altijd proberen. Maar niet zonder risico. Waarover gaat het: het bondsreglement laat de overdracht van een stamnummer toe, onder bepaalde voorwaarden, maar dan moet je alle documenten daarvoor hebben ingediend ten laatste op 31 maart. Die deadline ligt al even achter ons. Zoals we o.m. op Facebook en onze bijeenkomst al uitlegden.

Stamnummer 30 kan op dit moment dus enkel worden overgedragen via een inbreuk op het bondsreglement. De sanctie daarvoor is een degradatie met minimaal één afdeling.

Anders gezegd: als je stamnummer 30 overdraagt aan een andere club, mag je in Tweede Amateurliga starten met drie punten achterstand en moet je kampioen spelen om in Tweede Amateurliga te mogen blijven. Geef toe: absurd.

We staken ook ons licht op bij enkele juristen. Stél dat je tóch het stamnummer overdraagt naar een gezonde club en je laat de huidige schulden aan leveranciers, personeel en anderen in de oude club. Niet sympathiek én de voetbalbond zou er ons voor straffen. Maar het gaat verder. Je bent op dat moment aan het flirten met een strafrechtelijke inbreuk. Het is vrij logisch: het zou nogal gemakkelijk zijn als een ondernemer bedrijf A kan laten failliet gaan, de leukste kersen (bv. het stamnummer) er vervolgens kan uithalen en doodleuk overbrengen naar bedrijf B om verder te doen alsof er niets aan de hand is. Het juridisch risico is dan ook groot.

Lierse voor Altijd heeft genoeg van zulke schimmige constructies die enkel maar de ellende vergroten. Wij willen een stabiel en gezond Lierse. Geen extra lijken meer in de kast of eruit.

5. Dit is waarom LVA nu actie onderneemt!

Voor ons is het duidelijk: dit is hét moment van de waarheid, het is kwart over twaalf. Ons geliefde Lierse dreigt verloren te gaan. De strohalmen blijken verzinsels of niet geloofwaardig.

Wij wilden niet langer valse hoop koesteren, hebben een analyse gemaakt van de situatie en actie ondernomen. In het belang van de kleuren waar we zo aan gehecht zijn en de eigenheid van ons Lierse. Vandaar het voorgestelde scenario met Lyra. Wachten was geen optie, wij willen immers de bondsreglementen naleven. En de deadline is… 1 juni.